Реновирани Видео релеј центар свечано је отворен, уз подршку и донацију компаније Samsung, у четвртак 26.04.2018. године у 12:00 часова у просторијама Градске организације глувих Београда.  

Просторије Градске организације глувих Београд, укључујући и видео релеј центар, реновиране су и опремљене новим уређајима. Видео релеј центар ради од 8 до 20 часова, у две смене, са два тумача. Захваљујући компанији Samsung, организација је добила телевизоре, лаптопове и климе, а услуге коришћења видео релеј центра од сада ће бити могуће и у сервисима ове компаније.

Овај центар је осмишљен као видео сервис, у оквиру којег глуве и наглуве особе, путем видео позива, могу да комуницирају са особама које чују и не знају српски знаковни језик, користећи услуге превођења тумача за знаковни језик. Користећи интернет програм Скајп (Skype), тумачи свакодневно бесплатно пружају услуге превођења корсницима знаковног језика преко видео линка. Од сада, глуве и наглуве особе моћи ће директно да комуницирају користећи услуге превођења тумача за знаковни језик и у сервисима компаније Samsung , уколико им било каква помоћ или информација буде била потребна. Помоћ ће им бити на располагању у сервисима “Промоби” (Теразије 31), “Промоби” – Централни сервис (Пожешка 154-156), ЕКРАН сервис (Таковска 58) и Самсунг Еxпериенце Сторе у Ушће Шопинг Центру.

“Већ више од 90 година ова организација заступа интересе глувих и наглувих особа са циљем њиховог укључивања у све сфере друштвеног живота. Компанија Samsung , с друге стране, тежи да пројектима из области образовања, запошљавања, здравства, на глобалном нивоу и у Србији помогне онима којима је потребно, колико и где са нашим технологијама можемо. Зато сам поносан што ће и у нашим сервисима глуве и наглуве особе моћи да путем видео релеј центра добију све информације које су им потребне. Поносан сам што, корак по корак, уклањамо баријере у комуникацији”, рекао је Милан Вујовић, директор маркетинга компаније Samsung.

            “Заједница глувих у Србији је невидљива и непрепознатљива што доводи до бројних баријера у комуникацији. Видео релеј центар омогућава глувим и наглувим особама несметану комуникацију. Омогућавањем да Видео релеј центар буде опремљен технологијама високог квалитета, захваљујуићи компанији Samsung, пружена нам је могућност да будемо једнаки са другима”, напоменула је Слађана Гордић, председница Градске организације глувих Београда.

Овом, веома важном догађају за Заједницу глувих и наглувих присуствовали су бројни медији, представници општина Врачар и Чукарица, представници Националне службе за запошљавање, Одесек за професионалну рехабилитацију и запошљавање ОСИ, Јавнобележничке коморе,  Саваза глувих и наглувих Србије, као и  многи пријатељи и чланови Градске организације глувих Београда.

Помоћница министра за рад , запошљавање, борачка и социјална питања,  Биљана Барошевић , која је била спречена због унапред договорених пословних обавеза да лично присуствује,  подржала отварање реновираног Видео релеј центра. Она је изразила задовољство што ће пружање ове веома значајне услуге намењене глувим особама као и претходних година, кроз Програмски конкурс за унапређење положаја особа са инвалидитетом у РС у 2018. години, финасираног од стране Министарства, бити настављено и у будућности.

Након свечаног отварања и демонстрације рада Видео релеј центра , присутнима су се обратили Милан Вујовић, директор маркетинга компаније Samsung и Слађана Гордић,  председница Градске организације глувих Београда, која је уручила Захвалницу компанији Samsung  за изузетан допринос  и подршку заједници глувих у остваривању комуникацијске доступности.

У великој сали Клуба глувих уприличен је коктел.